Så här skapades Tona

Jag, Charlotte Steinwig, har sedan många år tillbaka hjälpt närmare tusen personer till ett hälsosammare liv. Jag har arbetat med träning och hälsa i många år parallellt som jag är legitimerad lärare och verkat inom skolan över 10 år. 2018 växte mitt varumärke “Sund och Stark” fram. Det är kärnan i min verksamhet. Att vara Sund och Stark. Jag äter allt men inte alltid. Jag jobbar inte med förbud och en massa unnande. Mat är mat och det är kroppens bränsle och träna gör jag för att vara stark, orka vardagen som småbarnsförälder och hålla livet ut. 

Min kropp är ett skal och den säger ingenting om mig som människa. Vilka egenskaper jag har eller vilken kunskap jag besitter. Jag har i perioder vägt tresiffrigt och gjort många “viktresor” men det definierar inte mig som människa. Jag har vid dessa tillfällen inte alltid mått bra och det är vad jag vill belysa. Hur jag mår och inte hur jag ser ut. Att vara Sund och Stark. Jag vill må bra och vara den bästa versionen av mig. Jag äter lagom hälsosamt för jag vill njuta av livet. För mig är ett glas vin till maten eller en kaka att njuta av livet. Jag tränar för att min kropp ska vara stark och så att jag orkar busa med mina barn.

 

Som jag skrev tidigare har jag hjälpt många människor till ett hälsosammare liv. Jag är lic. personlig tränare, lic gravid/mamma-tränare, lic. kostrådgivare samt cert. massageterapeut. Utöver detta driver jag ett hälsocenter i Lomma, Skåne, där vi erbjuder personlig träning, massage, yoga, barndans och kiropraktik tillsammans med ett fantastiskt gäng. Jag möter många klienter som har mål att gå ner i vikt, eller i alla fall bli av med fettvikt men de vill samtidigt bli starkare och i många fall bli av med smärta till följd av en svagare kropp. Alla klienter jag tränar i gymmet lyckas verkligen. De blir starkare, mer uthålliga och kan lyfta tyngre. Däremot lyckas de sällan när det kommer till kosten och att minska i fettvikt. Dessutom upplever jag att många av mina kost-klienter tycker att resultaten går för långsamt.

De flesta kostscheman för viktnedgång oavsett upplägg baseras oftast på ett kaloriunderskott på ca 500 kcal/dag, vilket ger en viktminskning på ca 0,5kg/vecka. Detta är absolut hälsosamt och långsiktigt men om du vill/behöver gå ner många kilon kan det vara svårt att hålla uppe motivationen under så lång tid som det krävs för att nå sin målvikt. Det jag skriver nu är min upplevelse och jag har ingen evidensbaserad forskning i ämnet så tänk på det när du läser. När man ska göra en förändring oavsett vad så är motivationen stor från början. Du är taggad, inspirerad och villig att göra stora drastiska förändringar för att uppnå ett resultat. Jag kallar detta smekmånaden, fast det betyder inte att den ens håller i en hel månad…. Sen börjar utmaningarna poppa upp runt omkring dig. Du blir bjuden på middag och det serveras frestelser efter frestelser. Till slut ger du vika. Kanske du även tänker att; ”åh jag får ju ändå knappt några resultat. Det går så långsamt.” Eller kommer tankarna att jag har ju “skött mig” så bra i veckan så nu kan jag unna mig på helgen. Nu ska jag vara svintråkig och taskig. Ditt kaloriunderskott på vardagarna som utgör 500kcal/dag*5 dagar är 2500 kcal. Detta underskott går dig förlorat om du äter EN kebabpizza på helgen. Deppigt eller hur? 

Motivation är inget man hittar utan något man skapar anser jag. Fortfarande mina tankar och jag har ingen evidens på detta. Inre motivation är bland det svåraste att skapa om du frågar mig. Det måste komma ifrån DIG. Du måste hitta ditt varför? Och sen påminna dig själv om ditt varför när du når hinder och motgångar för det kommer du göra. Livet är inte enkelt. Du kommer möta utmaningar och dessa kommer försöka få dig och din plan ur balans. 

Tillbaka till att det måste gå långsamt för att få resultat…. 

Tänk om det inte behövde det? 

Tänk om man kan speeda på det lite. Nå sitt mål lite snabbare och ändå få det att fungera? Utan att leva på luft, soppor eller pulver alltså! Äta riktig mat, träna lagom men ändå får galet fina resultat. Resultat som gör att du skapar en stor inre motivation att fortsätta. Ett resultat som gör att du står inför en frestelse men tackar nej för att det är inte värt det. Det hade väl varit rätt coolt? 

Det jag skriver ovan ligger till grund för Sund och Stark Online. Jag började redan våren 2020 att fundera på hur jag skulle skapa en tjänst där jag fick till alla bitar men till en rimlig prislapp. Jag hade ett samarbete med en influenser där vi hade ett online bootcamp för en mindre skara människor. Detta var lite startskottet till min nya tjänst. Våren 2021 startade jag en “beta-grupp” av mitt helt nya online-program TONA. Det var en brokig skara deltagare men alla med samma mål om att bli hälsosammare, må bättre, mer ork och trivas i sin kropp. Jisses vad roligt detta var! Resultaten blev fantastiska och jag är så stolt över deras insats. Självklart har jag testat TONA på mig och min man och våra resultat är även dem magiska! Ni kan se våra före- och efterbilder på vår hemsida. Men jag vill bara förtydliga att bilderna är det där alla ni enklast kan se vår progression. Det ni inte ser är att vi mår bättre, sover bättre, orkar mer, har mer tålamod för våra barn, skrattar mer och trivs bättre i våra kroppar. Det är de mjuka värdena som jag värderar högst! Än igen våra kroppar är bara ett skal och berättar inget om hur du är som person. Jag vill vara Sund och Stark, VILL DU DET? 

Vårt  online-program TONA är ett kost- och träningsupplägg online där du gör detta tillsammans med andra likasinnade. Positivt grupptryck har aldrig varit viktigare och är en stor framgångsfaktor i vårt program. Man får inte ett individuellt kostschema utan ett generellt (men som fungerar för alla), vilket gör att prislappen är mer än rimlig. Det är hemmaträning i programmet men du väljer självklart om du hellre utför den på gymmet men allt är baserat på hemmaträning för att vara enkelt för alla. Du får exakt tilldelat dig både vad, när och hur du ska äta och all träning du ska göra. Aldrig har det varit enklare att följa ett program. Du behöver inte tänka överhuvudtaget utan bara följa instruktionerna varje dag, alla dagar under hela programmet. TONA ska vara och är för alla. 

 

Varför TONA?

  • Om du vill tappa fettvikt, tona kroppen
  • Om du vill ha mer ork
  • Om du vill må bättre
  • Om du vill bli hälsosammare
  • Om du vill trivas i din kropp

Men med det sagt så är det inte bara för de som vill nå ner i vikt utan även för dig som vill gå upp i vikt, få mer ork, hitta bra hälsosamma vanor osv. 

Sund och Stark Online är DIN PT på nätet. Sund och Stark Online är för ALLA och företaget ägs och drivs av mig, Charlotte, och min man, Rickard. Jag är lic. PT, lic. gravid/mamma-tränare, lic kostrådgivare och cert. massageterapeut. Rickard är en entreprenör med stor kompetens inom digital marknadsföring och hjälper många företag stora som små. Sund och Stark Online gör vi tillsammans samtidigt som vi roddar familjelivet med tre småbarn, hus, hund och livet. Men vi gör det vi älskar så vi kallar det knappt ett jobb utan bara en del av livet. Tror man kan kalla det för livsstils-företagande. I början av 2022 fick vi ett efterlängtat tillskott i vårt team, nämligen Maria Weberg. Maria och jag, Charlotte, har jobbat sedan 2020 med ett annat projekt som heter Lomma Bootcamp. Det är funktionell träning utomhus i byn där vi bor, Lomma. Vi har från dag ett haft ett oerhört bra samarbete där vi kompletterar varandra på ett otroligt bra sätt. Vi älskar jobba ihop och gör det helt enkelt sjukt bra. Så att Maria skulle bli en del av TONA-teamet var ett givet beslut. Maria är PT, kostrådgivare och även hon lärare. Hon har både kunskap och erfarenhet som gör henne till en perfekt kollega som vi är så tacksamma att ha i teamet.

De som känner mig vet att jag står för att man kan äta ALLT men INTE alltid. Jag hävdar fortfarande att tona-programmet är en riktigt bra kickstart till en ny hälsosam livsstil. Däremot inte hållbart i längden. Att utesluta vissa livsmedel och leva så strikt är inte bara oerhört tråkigt utan kan också trigga känslan av förbud, vilket i sig kan leda till diverse hjärnspöken och tyvärr ätstörningar. Jag skulle säga att man bör inte gå Tona-programmet längre än 2 omgångar direkt efter varandra men fler gånger om du har uppehåll emellan. Om man efter tre omgångar fortfarande har fettvikt kvar att förlora är det bättre att gå starkare-programmet men förhålla sig lite annorlunda till kosten. Detta hjälper vi dig med såklart. 

Starkare-programmet är inte för oss ett program, utan en livsstil. En livsstil utan förbud men där man gör kloka val men också förstår hur ens val och icke-val påverkar en. I detta program skapar vi tillsammans balans i ALLT. Även träningen ska det skapas en balans i. Träningsmängden ska vara rimlig så det inte skapar motstånd. Vi ska ha låga trösklar för att träningen ska bli av och den ska fortsatt vara utmanande och rolig. Med Tona och Starkare i vårt utbud av online-program så skulle jag vilja påstå att vi verkligen har det man behöver när man vill skapa en hälsosam livsstil. Vi har TONA där man kan om man följer programmet få snabba och märkbara resultat. Och vet du; resultat är den bästa motivationen. Med dessa resultat kommer vi lättare att kunna motivera oss vidare att bibehålla våra grymma resultat och leva lagom hälsosamt helt enkelt. Tona och Starkare är svaret på att skapa en hälsosam livsstil. Tveka inte att fråga vid minsta lilla fråga och hoppas vi

Ses i någon start framöver. KRAM 💚