Battle rope - en träningsform som biter

Att använda rep i sin träning t.ex. hopprep har länge varit ett klassiskt sätt att bränna kalorier. Men det finns betydligt grövre rep som också kan bränna kalorier och stärka kroppen, nämligen battle ropes.

Köpa battle rope

Dessa bastanta rep är många idrottares hemliga vapen för att bränna fett och bygga muskler. Men battle ropes har hittat hem till oss vanliga motionärer som tränar för att må bra eller t.ex. gå ner i vikt / bränna fett.

Många kan bli lite avskräckta första gången dom ser de bastanta repen liggandes i gymmet. Men så länge du känner till hur de används kan battle ropes hjälpa dig träna hela kroppen på ett effektivt sätt. Här nedan tänkte jag lista några av fördelarna med att införliva battle ropes i din träning. Om du vill köpa battle rope så kan du göra det i vår webbshop.

Ökad rörlighet

En av de praktiska fördelarna med battle rope är att de ökar ditt rörelseomfång. Regelbunden repövning kommer gradvis att förbättra rörligheten i din hand. Efter det kommer du känna hur axlar, höfter, knän, fotleder och fötter blir smidigare och rörligare. Genom att öka din spänstighet blir din träning effektivare och vardagssysslor blir lättare att utföra.

Låg skaderisk

Att dra och lyfta tunga rep kräver ett visst mått av balans. Denna balans förbättrar stabiliteten i både över- och underkroppen. Kombinationen av tyngdkraften och kraften som skapas av repens vågrörelser samverkar och förbättrar kroppens fysiologiska respons. Att kroppen anpassar sig på detta sätt minskar drastiskt risken för skador. Kraften när repen är i rörelse kommer från oss själva, vi utsätter alltså inte kroppen för externa krafter som ofta kan orsaka skador. 

Bristen på externa krafter betyder dock inte att man inte kan göra träningen hårdare. Till skillnad från träning med fria vikter behöver du inte köpa fler och tyngre hantlar. Istället intensifieras din träningsnivå naturligt när styrka, uthållighet och kraft växer.

Bygg muskler med battle rope

Det finns massvis av funktionella övningar som aktiverar många muskelgrupper. Fördelen med battle ropes är att de riktar sig mot muskler som ofta lämnas utanför vanliga träningsrutiner (och därför är svagare). I en serie med vågrörelser och pisksnärtar kan battle ropes förflyttas i en mängd olika riktningar. Upp och ner, från sida till sida eller till och med i cirklar, allt för att träna en så stor mängd olika muskler som möjligt. Hur du håller repet påverkar vilka muskelgrupper du använder. Greppar du repet underifrån tränar du till exempel dina biceps stenhårt.

Kul och varierande!

Att göra samma upprepningar med samma utrustning varje dag kan bli monotont. Och det är då dina besök på gymmet börjar minska. En av fördelarna med battle rope är att de bekämpar tristess och hjälper dig att komma loss från den vanliga lunken. Det finns en lekfullhet när man kastar och drar i repen, så det är mindre troligt att du märker hur hårt du verkligen tränar.

Bränn fett med battle ropes

I studier med battle rope har det visat sig att det är en träningsform som bränner massvis med kalorier. I en studie krävdes det endast tio minuters träning för att bränna hela 112 kalorier. Det är få andra träningsformer som är så pass effektiva på ren fettförbränning! Tack vare den höga hjärtfrekvensen och energiförbrukningen skjuter din allmänna fitness i höjden. Effekten blir än mer uttalad när rep används vid högintensiv intervallträning (HIIT). Kortfattat är alltså dessa enkla rep fantastiska fettförbrännare. Det är också därför dom är ett favoritredskap bland idrottare, kändisar och fitnessexperter.

I Tona-programmet – skapat av Sund och Stark Online så använder vi battle rope. För att bränna fett så behöver vi se till att kroppens förbränning är hög och en hög förbränning kan man få genom att träna regelbundet med övningar som gör att pulsen blir hög. 

Vad är Tona-programmet?

Ett 8 veckors online kost- och träningsprogram som bygger på att DU ska förändra dina vanor och komma i bättre form på 56 dagar. Läs mer om Tona-programmet.

Köpa battle rope 9 m 38 mm

Du kan köpa vårt 9 meters battle rope (38 mm bredd) i vår webbshop. Läs mer om Sund och Starks battle rope (9 m. långt och väger ca 7 kg). Jag har testat många olika battle ropes och kan verkligen säga att jag står för den produkten som vi har tagit fram. Genom åren har vi provat 10-tals olika battle rope och detta battle rope är det bästa battle rope som vi har provat över tiden. Såklart är vi part i målet men återigen, vi gillar verkligen vårt eget battle rope :-) Vårt rep håller också över tiden. Vissa rep kan gå sönder redan efter ett par månaders användning, men våra rep har bra hållbarhet men självklart slits en sån här träningsprodukt olika fort beroende på hur mycket du använder den. 

 

Nästa omgång startar...

Vår nästa omgång startar v.3 och det är 15 jan 2024. Vi startar alltid med en förberedelsevecka och den är alltså v.2 (2024)

 

Läs om att träna med kroppsvikt i Tona-programmet